Kuracie mäso na grile + výborné recepty

Keď príde čas na ľahší pokrm, kuracie mäso je výborne zvolená hlavná surovina. Vykostené alebo nevykostené, s kožou alebo bez nej? Viete ako vyzerá kvalitné kuracie a ako dlho sa marinuje? Odpovede, recepty a rozličné marinády už čakajú v článku. Máte obľúbený recept, na ktorý nedáte dopustiť? Podeľte sa oň s nami v komentároch.

Navigácia v článku

 

Kuracie mäso

Mäso chudobné na tuky, preto je ľahko stráviteľné a nezaťažuje žalúdok. Je zdrojom bielkovín, minerálnych látok, napr. zinku, železa, draslíka, horčíka a obsahuje veľké množstvo vitamínu B.

Na grilovanie sú vhodné všetky časti, s kožou nič nepokazíte, práve naopak, mäso bude šťavnatejše.

Treba však vyberať kvalitné kuracie, v súčastnosti nie je ťažké nájsť lokálneho dodávateľa(farmára), s riadnymi chovnými metódy. Vyhľadávané je mäso kurčiat, ktoré boli kŕmené prevažne kukuricou, spoznáte ho podľa charakteristického žltkastého sfarbenia. Na grilovanie je ideálna čerstvá chladená hydina, ktorú pred vložením na gril necháme získať okolitú teplotu.

 

Kuracie prsia na grile

Kuracie prsia sú najmäsitejšia časť kuraťa. Ich chuť je však nevýrazná a mäso potrebuje počas prípravy dodať aj tuk, resp. olej. Môžeme grilovať vcelku, v takom prípade určite s kožou, aby mäsko nevyschlo. Alebo nakrájať na tenšie plátky a grilovať ako minútky.

Naozaj veľkým kusom kuracieho sa vyhýbajte, ich príprava je zdĺhavá, čo však pre tento typ mäsa nie je ideálne. Kým sa prepečie až ku stredu, na okrajoch sa vysuší.

Recept: Grilované kuracie nugety so zeleninou a zemiakmi

Potrebujete:

4 ks vykostených kuracích pŕs, 60 g masla, 2 PL vínneho octu, 4 strúčiky cesnaku, soľ, olivový olej, mleté čierne korenie, tymián, rozmarín, fenikel, bazalku, zemiak, paradajky, cibuľu

Postup:

V panvici roztopíme maslo, pridáme vínny ocot a prelisovaný cesnak. Zmes necháme prejsť varom, dochutíme soľou, čiernym korením, tymiánom, rozmarínom, feniklom, bazalkou a necháme vychladnúť. Do vychladnutej marinády naložíme kuracie prsia nakrájané na menšie plátky a necháme dve hodiny marinovať v chladničke.

Vyberieme z chladničky, počkáme kým mäso získa okolitú teplotu a plátky krátko grilujeme. Cibuľu a zemiaky pokvapkáme olivovým olejom a grilujeme, najlepšie na plochej platni. Paradajky až posledné, aby ich vodnatosť neznehodnotila ostatné suroviny. Chuť tohoto jedla umocní, ak ho budete konzumovať spolu s červeným vínom Merlot alebo s bielym vínom Soave.

 

Kuracie stehná – vykostené

Kuracie stehná majú výraznejšiu chuť a sú šťavnatejšie ako prsia. Ak kúpime vykostené stehná, tak obvykle sú bez kože. To je škoda, ale nie je zložité vykostiť stehná svojpomocne, pozrite si video návod.

Vo videu sa dozviete ako vykostiť kuracie stehno a tiež ako
ho zbaviť kože, alebo pripraviť k pleniu.

Počas vykosťovania nezabudnite obrezať šlachy okolo kosti, blízko najtenšej časti stehna. Už vykostené mäso nie je nutné viac krájať alebo zmenšovať.

Recept: Grilované kuracie stehná Grand Marnier so sladkými zemiakmi a cuketou

Potrebujete:

4 ks vykostených kuracích stehien, med, pomarančový likér Grand Marnier, 50 g masla, pomaranč, citrón, 4 ks batátov, 1 ks cukety

Postup:

Maslo rozpustíme a pridáme šťavu z jedného pomaranča a z jedného citróna. Neskôr pridáme pomarančový likér a necháme prejsť varom. Stiahneme z plameňa a v zmesi rozpustíme dve lyžičky medu. Batáty ošúpeme a nakrájame na kolieska. Po vychladnutí marinujeme stehná spolu s batátmi približne 2 hodiny v chladničke.

Nakrájanú cuketu nasolíme, po chvíľke zlejeme prebytočnú vodu a necháme odkvapkať. Znovu dosolíme a grilujeme ako prvú. Sladké zemiaky a vykostené stehná dôkladne zbavíme prebytočnej marinády. Grilujeme pomaly, aby sa med a alkohol neprepaloval.

Časť marinády môžete na panvici pomaly zredukovať do podoby omáčky.

 

Kuracie stehná – nevykostené

Nevykostené kuracie stehná sa grilujú dlho, preto odporúčame grilovať ich s kožou, ktorá udržiava šťavu vo vnútri mäsa. Ak máte gril s poklopom, na prípravu celých stehien je to ideálna voľba.

Recept: Grilované kuracie stehná vo francúzskej marináde

Potrebujete:

4 ks kuracích nevykostených stehien, 100-150 ml bieleho vína, 1 chilli papričku, čerstvú bazalku, ½ ČL dijonskej horčice, 1 PL olivového oleja, soľ

Postup:

V miske rozmiešame olivový olej s dijonskou horčicou a potom prilejeme víno. Chilli papričku s bazalkou nakrájame na drobno a pridáme do misky. Všetko dobre premiešame a chvíľku necháme odležať. Zmesou potrieme kuracie stehná a marinujeme 2 hodiny v chladničke.

Vyberieme a necháme mäso získať okolitú teplotu, kým ho položíme na rozpálený gril. Solíme až po ugrilovaní. Podávame so šalátom alebo s čerstvým pečivom.

 

Kuracie krídla na grile

Kuracie krídla majú veľmi malý podiel mäsa. Grilovaním získajú chrumkavú chuť. Krídla treba vedieť namarinovať a pripraviť, inak budú tuhé a suché.

Je lepšie pred olejom uprednostniť maslo alebo bravčovú masť, lebo mäsu aj koži dodajú lepšiu chuť.

Recept: Grilované medové kuracie krídlaKuracie mäso v medovej marináde

Potrebujete:

1 kg kuracích krídiel nevykostených aj s kožou, 50 g masla, 4 PL medu, sojovú omáčku, 2 strúčiky cesnaku, oregáno, mletú škoricu, soľ

Postup:

Maslo rozpustíme, pridáme sójovú omáčku, pretlačený cesnak a štyri čajové lyžičky mletej škorice. Necháme prejsť varom, poprášime oregánom a odstavíme. V horúcej zmesi rozpustíme med a necháme ju vychladnúť. Do vychladnutej marinády vložíme krídielká, ktoré necháme marinovať v chladničke asi 2 hodiny.

Potom ugrilujeme a na záver osolíme. Ako príloha sa hodia zemiaky, rôzne šaláty alebo pečivo.

 

Tip na záver: Kuracia pečienka na cesnaku a stružlinách mrkvy

DéLonghi CG902C-vynikajáca grilovaná pečienka

Tento recept sme použili počas testovania grilu DéLonghi CGH902C.

Potrebujete:

500 g kuracích pečienok, 2 strúčiky cesnaku, 2 mrkvy, soľ, 4 bagety

Postup:

Kuracie pečienky poriadne umyjeme v studenej vode a zbavíme bielych častí. Cesnak ošúpeme a nakrájame na plátky, mrkvu škrabkou alebo strúhadlom nakrájame na tenké plátky. Najprv na grilovacej platni rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme cesnak, pridáme mrkvu a potom kuracie pečienky. Pečienky nemarinujeme a ani nesolíme.

Zmes na platni miešame, aby sa ugrilovala zo všetkých strán. Ak máte kontaktný gril, môžete premiešanú zmes na 1 minútu zatvoriť medzi platne. Znovu premiešať a zavrieť. Zábery z prípravy uvidíte v prevej minúte nášho videa.

Hotovú zmes posolíme. Bagetu rozrežeme na dve časti a naplníme ugrilovanou zmesou. Môžeme ochutiť horčicou alebo kečupom a podávame.

 

Neprehliadnite tieto člákny

 

 

– Dougrilovania priatelia –

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *