5 lahodných receptov na grilovanie

Receptov na grilovanie je plný internet. Hľadáte však niečo overené, pripravené z dostupných surovín, superchutné, trochu netradičné a zároveň nenáročné na prípravu? Tak potom vyskúšajte našich päť receptov, s ktorými zaručene očaríte hostí na záhradnej grilovačke aj pri rodinnom obede.

Obsah článku

 

Medové kura s chrumkavou kožou

Kura s chrumkavou kôrkou

Grilované kuracie kúsky

Potrebujete:

4 PL kvalitnej francúzskej horčice, 4 PL lesného medu, 4 PL kvalitného rastlinného oleja, 2 strúčiky cesnaku, 1 lyžička mletej kurkumy, 2 cm hrubý kúsok zázvoru, tymián, štipka muškátového orieška a celé kura

Postup:

Kura dôkladne umyte, naporcujte a vložte na 12 hodín do marinády, ktorú ste si pripravili zmiešaním všetkých spomínaných surovín. Buďte opatrní, kurkuma má okrem antioxidačných a detoxikačných účinkov aj schopnosť nevyprateľne znečistiť oblečenie či kuchynské textílie.

Pred tepelnou úpravou mäso nechajte 20 minút odležať a následne grilujte podľa typu vášho grilu. Podávajte so zeleninovým šalátom alebo s ryžou.

 

Grilovaná zelenina na citrónovom losose

Grilovaný losos

Losos na grile je neuveriteľne lahodný

Potrebujete:

3 filety lososa, 2 menšie cukety, 1 baklažán, 3 mrkvy, 1 menšiu tekvicu, 3 citróny v bio kvalite, kvalitný rastlinný olej, 2 PL olivového oleja, čerstvý rozmarín, tymián, soľ, korenie, 1 menšiu čili papričku, 4 strúčiky cesnaku

Postup:

Lososa umyte, osušte, jemne posoľte a narežte nožom – na každý filet pripadnú asi štyri dvojcentimetrové zárezy hlboké asi 1 cm. Do zárezov vložte kôpor a kúsok strúčika cesnaku. Grilujte pár minút na citrónoch nakrájaných na kolieska, následne priamo na rošte. Medzitým si pripravte zeleninu.

Cuketu a baklažán nakrájajte na kolieska, mrkvu a tekvicu na kúsky, posoľte, polejte rastlinným olejom, pridajte bylinky, menšiu čili papričku nakrájanú na kúsky a premiešajte rukami. Grilujte na rozohriatom grile domäkka. Servírujte na losose s kúskom čerstvého pečiva s olivovým olejom.

 

Provensálske steaky

Pripravte si s nami provensálske steaky

Chuť steakov dopĺňajú voňavé bylinky

Na grilovanie steakov zásadne vplýva aj správna teplota. Ak ich pripravujete radi a často, vyberte si kvalitný elektrický gril.

Potrebujete:

4 kvalitné, mramorované stejky z býka, čerstvú bazalku, oregano, rozmarín, levanduľu a kvalitný olivový olej, soľ, korenie

Postup:

Netradičné steaky vás dostanú zaujímavou kombináciou chutí. Mäso umyte, narežte na 2,5 centimetrové plátky a osušte papierovou utierkou. Po vybratí z chladničky ho nechajte asi 30 minút aklimatizovať pri izbovej teplote. Nesoľte ani nekoreňte, nepridávajte ani žiaden tuk. Pripravte ho na grile podľa toho, ako to máte radi – prepečený, stredne prepečený alebo úplne krvavý.

V miske si nakrájajte na malé kúsky bylinky a zmiešajte ich s olivým olejom. Levanduľu ako jedinú nechajte celú, iba ju namočte do marinády. Steaky po ugrilovaní nechajte aspoň 15 minút odstáť, následne ich vložte do marinády a jemne do nich vmasírujte bylinky tak, aby mäso nestratilo šťavu. Vyberte, dôkladne posoľte a okoreňte a okamžite podávajte.

 

Cesnakové kuracie prsia s domácim pestom

Grilované kura na cesnaku

Pripravte si s nami kura na cesnaku

Potrebujete:

4 kusy kuracích pŕs, 4 strúčiky cesnaku, 1 chemicky neošetrený citrón, soľ, korenie, čerstvú bazalku, olivový olej, 1 hrsť nastrúhaného parmezánu

Postup:

Kuracie prsia umyte, osušte a potrite z oboch strán roztlačeným cesnakom. Osoľte, okoreňte a prudko opečte na grile, aby zostali vo vnútri šťavnaté a na povrchu mierne chrumkavé. Ešte horúce ich potrite domácim bazalkovým pestom, ktoré si pripravíte jednoducho – stačí v mixéri rozmixovať bazalku, olivový olej a nastrúhaný parmezán. Takto pripravené pesto môžete použiť aj na cestoviny či do iných receptov – skladujte ho však v chladničke a iba zopár dní.

K takto pripraveným kuracím prsiam sa hodí čerstvá bageta. Pred servírovaním ich pokvapkajte citrónovou šťavou, ktorá dodá pokrmu zaujímavú príchuť.

 

Falošné ratatouille na grile

Grilovaná zelenina

Grilovaná paprika získa mierne sladkú cuť

Potrebujete:

1 väčší baklažán, 1 stredne veľkú cuketu, 1 väčšiu červenú cibuľu, 2 väčšie paradajky, 2 červené papriky, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, korenie, čerstvý rozmarín, tymian

Postup:

Tradičný francúzsky zeleninový recept vás očarí svojou farebnosťou a rozmanitosťou chutí. Jeho názov pochádza zo slova zmiešať – na grile si ho však pripravíte trochu inak ako ste zvyknutí. Baklažán nakrájajte na kúsky, osoľte ho a nechajte odležať. Následne ho mierne utrite papierovou utierkou, okoreňte a grilujte domäkka. Odložte do väčšej misy a prikryte alobalom. Na grile pripravte aj cuketu a cibuľu, tiež odložte k baklažánu.

Paradajky prekrojte na polovice a opečte na grile, keď mierne vychladnú, dužinu vydlabte lyžicou a pridajte  k zelenine. Ako poslednú pripravte papriku – nakrájanú na väčšie kusy ju grilujte kožou nadol a tú následne pomocou noža po vychladnutí odstráňte. Nakrájate na malé kocky a pridajte k zelenine. Všetko dôkladne premiešajte, podľa chuti pridajte soľ, korenie a čerstvé bylinky. Pred servírovaním pokvapkajte olivovým olejom.

 

Na toto pri grilovaní nezabudnite:

  • Mäso pred prípravou vyberte z chladničky aspoň 45 minút pred tým, ako ho dáte na gril. V letnom období pri vyšších vonkajších teplotách stačí aj skôr. Dôležité je, aby nebolo stiahnuté chladom.
  • Neunáhlite sa. Mäso v pripravenej marinády nechajte postáť v chladničke aj 12 hodín. Chute lepšie preniknú do štruktúry mäsa a bude lahodnejšie.
  • Stavte na čerstvosť. Ak nemáte možnosť zakúpiť si maximálne deň pred prípravou čerstvé mäso v mäsiarstve, kúpte si ho skôr a odložte do mrazničky. Deň pred plánovanou prípravou (naložením do marinády) ho vyberte z mrazničky, položte na na tanier a nechajte postupne pomaly rozmraziť v chladničke. Práve takýto spôsob je najzdravší a najbezpečnejší.

 Top 5 tipov na zdravé grilovanie:

  •  Olej a tuk z jedál, ktorý steká na vyhrievacie teleso, prepaľuje sa a dymí na jedlo, je maximálne nežiaduci! Kvalitný elektrický gril má odtokovú misku, do ktorej steká prebytočná mastnota a jedlo sa tak pripravuje zdravým spôsobom.
  • Použite bylinky. Nielen, že jedlo úžasne dochutia, navyše podporujú správne trávenie. Využívajte ich však iba v páci, na grile by sa rýchlo spálili – všimli ste si niekedy talianskeho kuchára, ako pracuje s bylinkami? Popráši nimi hotové jedlo tesne pred servírovaním priamo na tanieri.
  • Spálené kusy mäsa neservírujte. Koncentrujú sa v nich karcinogény a nie sú vhodné na konzumáciu.
  • Pre malé deti, starších ľudí a tehotné ženy mäso dôkladne prepečte. Vyhnete sa tak riziku salmonelózy alebo iných ochorení spôsobených servírovaním nedostatočne tepelne upravených pokrmov najmä v letnom období.
  • Na surové mäso používajte iné náradie ako na otáčanie mäsa a následné servírovanie už hotového pokrmu. Predovšetkým v letnom období si môžete nesprávnou manipuláciou privodiť tráviace ťažkosti.

 

Vyskúšajte tiež…

Grilovaný melón, je to skvelá pochúťka! Melón nakrájajte na kúsky, krátko opečte na grile a okamžite servírujte ako dezert. Podobne môžete pripraviť aj broskyne alebo dokonca banány – cukor v ovocí mierne skaramelizuje a vytvorí chrumkavú kôrku. Banány sa výborne dopĺňajú s čerstvou domácou šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou. Viac v článku Grilované ovocie.

 

No Responses

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *