Morské plody na grile: 5 receptov, ktoré musíte vyskúšať

Grilované morské plody si najčastejšie vychutnávame na dovolenkách pri mori alebo v drahších reštauráciach. Prečo si ich však nepripraviť v pohodlí domova? Postačí vám na to kvalitný gril, čerstvé suroviny a 5 našich receptov, ktoré sa oplatí vyskúšať.

Kde nakupovať čerstvé morské plody?

Vyhnite sa bežným supermarketom a nákupným centrám, kde síce lákavo vyzerajúce chobotničky či krevety odpočívajú niekoľko dní položené vo vitríne vystlanej ľadom. Čerstvé suroviny na Slovensku zoženiete veľmi ťažko. Orientujte sa na špecializované predajne ponúkajúce iba ryby a morské plody – máte väčšiu istotu, že to robia poriadne.

Ak nezoženiete čerstvé, zamerajte sa na hlboko zmrazené produkty. Väčšinou sa mrazia tesne po vylovení a vyčistení a prepravujú sa, hoci na dlhé vzdialenosti, v mraziarenských autách. Po rozmrazení (postupnom – v chladničke, určite nie pri izbovej tepote) ich ešte opláchnite v studenej vode, veľmi dôkladne umyte každý záhyb. Následne nechajte mierne preschnúť a až potom ďalej spracovávajte.

Ako správne pripraviť morské plody?

Pri čerstvých surovinách v zásade nemáte čo pokaziť. Ryby a morské plody sú jemné, na prípravu nepotrebujú dlhý čas a to, že sú hotové, vám dajú jasne najavo – mäso zmení farbu, na krevetkách sa začnú vytvárať bublinky, losos sa zo žiarivo oranžovej zmení na jemne bieloružovú farbu. 

Dobrý tip

Na manipuláciu so surovými morskými plodmi využívajte jedno kuchynské náradie, na prípravu ďalšie a na manipuláciu s už tepelne upraveným pokrmom tretiu sadu náradia – dosky, taniere či kliešte.

Dôkladná hygiena je dôležitá, podobne ako pri príprave jedál z kuracieho mäsa. Vyskúšajte aj iné naše recepty.

Citrónové krevety s medom

Krevety na citrónoch sú ľahká s chutná pochúťka k vínu alebo ako predjedlo pred luxusnou večerou. Vyskúšajte.

 

Potrebujete:

8 očistených kreviet, 1 chemicky neošetrený biocitrón, soľ, korenie, 2 lyžice medu, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej

Postup:

Najskôr si pripravte marinádu. V miske zmiešajte med, roztlačený cesnak, soľ, korenie a olivový olej. Pridajte kôru z citróna a tiež šťavu z jedného plodu. Nechajte pár minút postáť. Očistené krevety naložte do marinády a odložte aspoň na 12 hodín do chladničky. Následne grilujte pár minút z oboch strán. Med skaramelizuje a cesnakovo-citrónová vôňa vás úplne dostane. Pri 200 stupňoch krevetám stačia 2 – 3 minúty z každej strany.

 

Grilované sardinky

Španielska a grécka pochúťka je na prípravu úplne jednoduchá, no na jej chuť tak skoro nezabudnete. Základom receptu sú čerstvé sardinky, určite sa nedajú nahradiť konzervovanými ani žiadnymi v náleve. Ak nezoženiete sardinky, skúste makrelu alebo inú rybu, ktorá má mastnejšie mäso.

 

Potrebujete:

8 kusov čerstvých (mrazených) sardiniek alebo rybičiek podobného typu, soľ, korenie, cesnak, tymian

Postup:

Sardinky opatrne zbavte chrbtovej kosti – rozrežte ich na bruchu a vytiahnite pomocou noža chrbticu aj s väčšími kosťami. Rybu položte na rozpálený gril, posoľte, okoreňte, pridajte cesnak a tymian. Opekajte asi 4 minúty otvorenú s kožou nahor, aby sa dokonale prepiekla. Podávajte pokvapkané citrónom na čerstvom chlebe, prípadne s erukou alebo iným druhom listového šalátu.

 

Paella na grile

Skutoční majstri kuchári pripravujú paellu priamo na španielskej pláži na obrovskej panivici posadenej na grile. Doma si ju tiež nemusíte pripraviť iba na panvici. Ak máte doma gril s hlbšou panvicou, vyskúšajte si to s nami.

Potrebujete:

8 ks kreviet, 8 kusov mušlí podľa dostupnosti, kalmár nakrájaný na krúžky, minichobotničky a iné morské plody podľa vašich chuťových preferencií, 500 ml vody, 200 gramov ryže, 3 PL oleja, 3 strúčiky cesnaku, 2 väčšie cibule, 2 väčšie červené papriky, šafrán, soľ, grilovacie korenie

Postup:

Na oleji sprudka opražte morské plody. Pridajte cesnak a cibuľu nakrájané na drobné kúsky, následne papriku nakrájanú na kocky a krátko opražte. Pridajte suchú ryžu, opražte a zalejte pol litrom studenej vody. Pozor na prskanie! Posoľte, pokoreňte, pridajte šafrán a varte do zmäknutia ryže – tak, aby bola al dente, na zub, nie úplne mäkká, no ani tvrdá – cca 20 minút. Podávajte s citrónom.

Pozrite si video, ako pripravuje paellu šéfkuchár: 

 

Chobotnica s pestom

Pripraviť chobotnicu tak, aby bola lahodne jemná a dôkladne prepečená, je umenie. Základom je zohnať si kvalitný kúsok – rybári chobotnice masírujú alebo udierajú drevenou násadou, aby bolo mäso krehké a chrumkavé, nie gumové a tuhé. Chobotnicu podávajte so šafránovým rizotom alebo opekanými zemiakmi.

 

Potrebujete:

1 chobotnicu, hrsť čerstvej bazalky, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, 1 lyžicu pínových orieškov, bobkový list, soľ, korenie, 200 ml červeného vína

 Postup:

Chobotnicu očistite a uvarte vo vode s vínom, bobkovým listom, soľou a korením. Následne vyberte a nechajte odkvapkať. Medzitým si pripravte pesto – v oleji rozmixujte bazalku, cesnak, píniové oriešky a trošku soli. Chobotnicu naporcujte – telo i chápadlá položte na rozpálený gril a opekajte dozlatova. Následne ich potrite domácim estom a odložte na pár minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov dôjsť. Podávajte so zeleninovým šalátom. 

 

Ostriež so zemiakovými röstami

Plnohodnotný obed pre celú rodinu, ktorý si zamilujú všetky generácie – to je grilovaný ostriež so zemiakovými röstami. Ako príloha sa hodia aj klasické varené zemiaky alebo kaša, no s röstami a trochou kapustového šalátu je to skutočná lahôdka.

 

Potrebujete:

500 gramov filiet z ostrieža, cesnak, soľ, korenie, celá rasca, rozmarín, mandľové lupienky

Na zemiakové rösti: 1 kg zemiakov, 2 väčšie cibule, soľ, korenie, rastlinný olej na vysmážanie

Postup:

Vyfiletovaného ostrieža umyte, pokvapkajte citrónom, potrite cesnakom a odložte s vetvičkami rozmarínu na 2 hodiny do chladničky. Následne vyberte, osoľte, pridajte korenie a mandľové lupienky. Nechajte zohriať na izbovú teplotu a ugrilujte do zlatista. Mandľové lupienky sa budú odliepať, no skúste ich do ryby pritlačiť.

Zemiakové rösti sa pripravujú zo zemiakov uvarených vopred – v osolenej vode. Následne sa zemiaky nastrúhajú na jemnom strúhadle, pridáte k nim cibuľu nakrájanú na malé kocky, posolíte, okoreníte. Lyžicu zmesi vložíte do rozpáleného oleja, následne pritlačíte ku dnu, čím sa vytvorí placka. Tú opekáte dozlatista. Podávajte ešte horúce.

 

Zhrňme si to

 Základom skvelého jedla sú kvalitné suroviny, platí to predvošetkým pri morských plodoch. Môžete mať aj ten najlepší gril na svete, no ak budete spracovávať nekvalitné potraviny alebo dokonca také, pri ktorých pochybujete o ich čerstvosti, výsledok nikdy nebude oslnivý. Pamätajte si, že pri príprave morských plodov je najdôležitejším heslom v jednoduchosti je krása – soľ, citrónová šťava a cesnak sú v tomto prípade najvýraznejšie dochucovadlá.

Vychutnajte si „morskú“ chuť tak, ako sa patrí, bez zbytočného prekombinovávania.

Prineste si atmosféru letnej dovolenky do víkendového menu, vyskúšajte jeden či viac z našich receptov a podeľte sa so skúsenosťami v komentári.

No Responses

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *