Pečené prasiatko: S týmito grilmi to zvládnete

Boli ste na párty či raute a dostalo vás grilované prasiatko? Chceli by ste si prasiatko na grile upiecť aj doma a premýšľate, čo všetko k tomu potrebujete? Prečítajte si náš článok, ktorý vám cestu za týmto lahodným pokrmom uľahčí a pomôže aj s výberom vhodného grilu.

 

Obsah článku

 

Grilované prasiatko je pochúťka

Mladé mäsko v kombinácii s vhodnou prípravou je skutočný pôžitok pre gurmánov. Mladé prasiatka vhodné na grilovanie dnes zakúpite v každom kvalitnom mäsiarstve, informujte sa u svojho obľúbeného dodávateľa, kedy je najvhodnejší termín na objednávku. Upiecť si ho na grile v pohodlí domova je náročnejšie, ako grilovať stejky v kuchyni, no výsledok spravidla stojí za to.

Prasiatko na grile

Pečené prasiatko na grile môžete pripravovať dvomi spôsobmi. Náročnejší, no profesionálny, je na grile s otočným špízom, teda ihlicou – na ňu sa prasiatko napichne pozdĺžne a pečie sa pravidelne zo všetkých strán.

Veľmi podarený pomocník za skutočne rozumnú cenu, môže byť aj gril Rancher, ktorý sme už spomínali v článku o záhradných griloch.

Existujú grily s elektromotorom, ktorý prasiatko otáča automaticky, ale aj manuálne, ktoré otáča ľudská sila. Grily s elektromotorom sú finančne náročnejšie.

Grilované prasiatko si upečiete aj na bežnejšom grile vo vašej záhrade – stačí si vybrať vhodný model s väčšou grilovacou plochou, dostatočne hlbokým ohniskom a určite aj s poklopom.

 

Gril Tepro Toronto: najmenší gril, ktorý zvládne aj pečené prasiatko

Gril Tepro Toronto

Gril Tepro Toronto ocenili aj odborníci

Maličký gril, ktorý vám nezaberie veľa miesta, no zvládne upiecť porciované prasiatko do chrumkava.

Vizuál:

Gril Tepro Toronto vás zaujme už na prvý pohľad. Má elegantný tvar a kompaktný dizajn s množstvom praktických doplnkov – háčiky na zavesenie náradia, stabilná odkladacia plocha a kolieska na jednoduchšiu manipuláciu.

 Výkon a funkcie:

Záhradný gril Tepro Toronto pracuje s dreveným uhlím. V nemeckých časopisoch získal veľmi kladné hodnotenia predovšetkým vďaka svojmu funkčnému dizajnu.

Veko grilu sa dá zatvoriť, čím je zabezpečená stála vysoká teplota, vďaka čomu sa aj väčšie kusy mäsa výborne prepečú. Súčasťou veka je praktický teplomer a v spodnej časti nájdete popolník, ktorý sa veľmi jednoducho vysýpa.

 

Campingaz Series 4 Classic LS Plus

Gril Campingaz

Praktický a štýlový, taký je gril Campingaz

Zástupca z radov plynových grilov, ktorý vám uľahčí prácu.

Vizuál:

Už na prvý pohľad zistíte, že ide o skutočného odborníka na grilovanie. Je robustný, vyrobený z pevných a odolných materiálov, má dve praktické plochy po stranách a veľmi intuitívne ovládanie.

Výkon a funkcie:

Grilovací rošt je vyrobený zo smaltovanej liatiny. Poháňajú ho propánbutánové fľaše s piatimi alebo desiatimi kilogramami plynu. Súčasťou je aj plocha vhodná na prípravu paelly či ázijských jedál. S týmto grilom budete mať aj jednoduchšie upratovanie – horná časť sa dá umyť v umývačke riadu.

Príkon grilu je 12,8 + 2,3 kW; spotreba plynu: 931 + 167 g/h; grilovacia plocha má veľkosť 3500 cm2 a hmotnosť grilu je 64 kg.

 

 

G21 Mexico BBQ Premium line: Borec, ktorého si zamilujete

gril Mexico BBQ Premium line

Mexico BBQ Premium line je väčšia investícia, ktorá sa však vyplatí

Gril so siedmimi antikórovými horákmi je majstrom vo svojom obore.

Vizuál:

Praktický gril za super cenu spojí príjemne s užitočným. Prácu vám uľahčí 7 výkonných plynových horákov, oceľový plech na grilovanie aj postranné bočné panely pre jednoduchšie grilovanie.

Výkon a funkcie:

G21 Mexico BBQ Premium line je navyše vybavený systémom Flame Tamer, ktorý zaručuje, že sa uvoľnený tuk z mäsa nedostane priamo na horáky – grilovanie je tak zdravšie a čistenie grilu neporovnateľne jednoduchšie. Hoci je gril robustný, vďaka vstavaným kolieskam sa jednoducho prenáša. Zapaľovanie grilu je piezoelektrické.

 

 

Campingaz Series 4 Woody LX – krása na plyn

Gril Campingaz Woody

Gril Campingaz Woody je elegantný pomocník

Ozdoba záhrady! To je gril Campingaz Woody.

Vizuál:

Vizuál je presne to, čo vás na tomto grile zaujme ako prvé. Krásne prepracované spojenie dreva a kovu s nadčasovými prvkami si zamilujú všetci milovníci dizajnu. Gril Campingaz WoodyTrubicové horáky sa postarajú o parádny výkon, agátové drevo o nezameniteľný vzhľad.

 

Kúpte výhodne na Hej.sk

 

Výkon a funkcie:

Teplotu na tomto grile ovládate super jednoducho – iba pootočením gombíkov. Horáky s príkonom 12,8 kW si poradia aj s väčšími kusmi mäsa. Gril je navyše modulárny, môžete na ňom piecť pizzu aj pripravovať paellu. Rozporcované kúsky mäsa bez problémov opečiete na rošte či liatinovej tácke. Gril funguje na propán-butánové fľaše.

 

 

Komínový gril na uhlie Hecht Steamroller

Komínový gril Hecht

Grilujte ako profesionáli aj na drevenom uhlí

Gril je vyrobený z oceľového plechu ošetreného odolnou čiernou farbou. Minimalizmus, ktorý vás dostane.

Vizuál:

Uzatvárateľný gril s komínom je príjemným spoločníkom aj na celodenné grilovanie. Uzatvárateľné veko pomáha udržať vysokú teplotu a vhodné podmienky na grilovanie väčších kúskov mäsa, čo je v prípade pečeného prasiatka ideálne.

Výkon a funkcie:

Gril Hecht Steamroller funguje na drevené uhlie. Chuť prasiatka tak bude nezameniteľná – jemne dymová s lákavou farbou. Pripravte sa však na dlhšie grilovanie a nezabudnite uhlie pravidelne prisýpať, aby ste zabezpečili dôkladné prepečenie mäsa a horúcu pahrebu.

 

 

 

RECEPT – Pečené prasiatko na grile

Ako sme spomínali v úvode, základom úspechu sú kvalitné suroviny – čerstvé mäso od dobrého dodávateľa. Chuť mu následne dodá už len soľ a olej. Vyskúšajte náš postup na to najjednoduchšie, najchrumkavejšie a najchutnejšie pečené prasiatko na grile.

Potrebujete:

mladé prasiatko, kvalitný rastlinný olej s vysokou teplotou prepaľovania, soľ, maslo a pivo podľa chuti

Postup:

Prasiatko dôkladne umyte a nechajte preschnúť. Posoľte ho iba z vnútornej strany. Kožu dôkladne dočistite nožom a potrite olejom. Prasiatko nechajte zohriať na izbovú teplotu. Opatrne ho napichnite na ihlicu, prípadne pri použití bežného grilu ho naporcujte.

Prasiatko pravidelne otáčajte, aby sa upieklo dočervena a potierajte olejom. Pripravte sa na to, že z neho vytečie veľké množstvo šťavy, ktorú by ste mali zachytávať. Poslednú hodinu pečenia ho potierajte rozpusteným maslom zmiešaným s pivom. Dodá mu to neodolateľnú chuť. Ak prasiatku začne praskať koža, pľuzgiere opatrne prepichnite (pozor na ostriekanie masťou!) a potrite olejom či maslom.

Prasiatko sa pečie pokojne aj 7 hodín , podľa jeho veľkosti – odporúča sa 45 minút na kilogram prasaťa. Ak si želáte rýchlejšiu prípravu, gurmáni prasiatko najskôr ovárajú, následne rozpečú v rúre a až potom grilujú dochrumkava na rošte.

Hľadáte niečo jednoduchšie? Potom neprehliadnite náš článok: 5 lahodných receptov na grilovanie.

 

Pozrite sa, ako pripravujú prasiatko profesionáli:

ZHRNUTIE

Upiecť prasiatko ako profesionál v bežných domácich podmienkach vyžaduje isté skúsenosti s grilovaním. Je vhodné, ak máte dostatok času a žiaden stres – napríklad z náročných hostí alebo veľkej oslavy.

Doprajte si na grilovanie dostatok času a buďte pripravený na to, že výsledok vás možno na prvý raz neohúri. Gril, ktorý si vyberiete z vyššie spomínanej ponuky využijete napríklad aj na stejky či grilovanú zeleninu. Narozdiel od grilov určených výlučne na grilovanie prasiatok (kurčiat), máte v tomto prípade širšie možnosti využitia.

Podeľte sa s nami v komentároch o skúsenosti s grilovaním prasiatka, prípadne aj s tipmi, kam na dobré mäso.

No Responses

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *