Catler GR8012 – poriadne raňajky!

Jednoduchý a rýchly recept na poriadne raňajky, ktoré vás zásobia energiou na celé dopoludnie. Ak sa nebojíte o svoju postavu, môžete ho tiež vyskúšať 🙂 nie je čo pokaziť!

Ešte ste nepočuli o príprave vajec na elektrickom grile? Nie je problém, prevediem vás celou prípravou v niekoľkých krokoch a samozrejme, bude aj fotodokumentácia.

Vajcia so slaninkou a syrom, pripravené na elektrickom grile

3 porcie poriadnych raňajok, hotové do 15 minút aj s prípravou. Ospravedlňujem sa za pochybne pôsobiace nadpojenie fotky, panoráma mi však nevyšla 🙂

 

Obsah článku

 

 

Catler GR8012 v hlavnej úlohe

Toto zariadenie sme prednedávnom testovali, ostali vo mne  – viac ako – pozitívne pocity a nechcel som sa s ním ešte rozlúčiť. S GR8012 – tkou je grilovanie mimoriadne príjemná záležitosť a preto som sa rozhodol gril ešte využiť. Mimochodom, celú recenziu tejto mašiny nájdete v odkaze: Catler GR8012.

Elektrický gril Catler GR8012-tento gril vás nesklame

Kto hľadá tú najvyššiu kvalitu, určite už o tomto elektrickom grile počul. Ako hodnotíme zariadenie sa dozviete v našej recenzií.

 

 

Čo budete potrebovať?

Niekoľko bližších informácií k tomu,bez čoho to nepôjde. Špecifikácia elektrického grilu a použité suroviny.

Zariadenie

V prvom rade si skontrolujte gril 🙂

Ideálne je, ak máte na grile aspoň jednu plochú platňu, tak ako ja teraz. Ak máte členité rošty, nebude to vadiť…

platňa catler gr4011

Takýto spodný rošt, pre tento recept, nie je práve vhodný.

Ak je však rebrovanie na vašich roštoch výrazné, ako má napríklad Catler GR4011, zvážil by som či sa do takéhoto receptu pustiť alebo nie.

Pozor aj na grily, ktoré majú „prirodzený“ sklon platní a nie je možné ho zmenšiť. Najlepšia bude v tomto prípade vodorovná plocha alebo čo najmenší sklon.

 

Potrebujete zariadenia, ktoré zvládne tzv. polohu „rúra“ alebo je inak možné upraviť vzdialenosť jeho roštov. Aj poloha rúra, pokiaľ sú v nej rošty pomerne ďaleko od seba-nie je ideálna.

Nastaviteľná výška horného roštu alebo platne je úplne najvhodnejšia.

 

Ingrediencie

  • 2-3 celozrnné alebo cereálne žemle
  • 250-300g slaniny
  • 3ks jarnej cibuľky
  • 5-6ks vajec
  • 150g plátkového syra-ja som použil ementaler
  • Hrsť poľníčku na drobné posypanie
  • Soľ-ja používam morskú
  • Mleté čierne korenie
  • Drvené oregano-ak nemáte to šťastie, že aj v tomto ročnom
    období disponujete čerstvým.

Postup

Pred tým ako začnete niečo na gril ukladať, je vhodné si všetko poctivo nachystať . Preto som aj postup rozdelil na Prípravu a Grilovanie. Ak máte pochybnosti o nepriľnavosti, resp. kvalite povrchového materiálu platní  na vašom grile , radšej recepty s vajciami neskúšajte.

Máte na grile nastaviteľný sklon platní/roštov? Pre tento recept minimalizujte sklon, v ideálnom prípade by mala byť grilovacia plocha až vodorovná, aby sa vám vajcia stihli piecť rýchlejšie ako vám z grilu utečú 🙂

Príprava

  1. Ako prvé rozkrojte každú žemľu na približne rovnaké polovice.
  2. Slaninu nakrájajte podľa chuti, ideálne na rovnaké časti, nie príliš hrubé.
  3. Obe jarné cibuľky poriadne umyte a očistite. Využiť môžete aj časti zelených stoniek, no len tie úplne zdravé-nie obschnuté a potrhané. Odporúčam určite odrezať miesta kde sa zelené „stopky“ stretávajú s telom cibuľky, pretože tu sa často  náchádza drobný štrk a blato, ktoré je nemožné vymyť. Počas raňajok si určite nechcete testovať kvalitu chrupu hryzením kamienkov.
  4. Vajcia a ich príprava, to je skôr otázka chuti. Niekto má rád každý kus osobitne rozbitý, nepremiešaný so zvyškom, a naopak ja si rád pripravím vajcia vopred do misky. Tu ich hneď jemne premiešam vidličkou, osolím a okorením.
  5. Určite je už čas myslieť na rozpálený gril, preto zapnite zariadenie na plný výkon a späť k príprave.
  6. Syru netreba venovať špeciálnu pozornosť počas prípravy. Ak máte nachystaný plátkový, postačí 6 kusov. Ja som použil ementaler špikovaný chilly papričkami, dodal chuti jemne pikantné odznenie.
  7. Poľníček alebo aj Kozlíček poľný, si preberte, netreba ho vôbec veľa,skôr naopak. Vyberajte len tie najkrajšie lístočky, zbavte ich spojenia medzi sebou-odrezať miesto kde sa stopky lístkov spájajú do stonky.
  8. Oregano, ak máte čerstvé, nakrájajte ho na malé kúsočky.
  9. Soľ a korenie – podľa chuti. Ja určite len zdravo prisolím vajcia, slanina býva slaná dostatočne, takže pozor.
  10. Alternatíva! Patríte ku tým ľuďom, ktorí pečivo nemusia? Mám pre vás výbornú alternatívu, ktorá sa netýka len tohoto receptu. Vajcia počas prípravi zmiešajte s ovsenými vločkami, nechajte chvíľu odležať, aby vločky nasiakli. Osobne toto robím veľmi často a preto aj určite odporúčam. Zvyšok prípravi je takmer totožný.

 

Grilovanie

  1. Nakrájanú slaninku rozložte na celú plochu rozpáleného grilu. Nechajte ju chvíľu, aby si v kľude zasyšala a keď je kuchyňa zaplnená vôňou, premiešajte. Zopakujte dva krát v krátkych intervaloch, celý proces by nemal trvať viac ako 2 minúty. Samozrejme to záleží aj od veľkosti a príkonu vášho zariadenia. Podstata je aby slaninka nestihla stvrdnúť, kým pridáte cibuľku.
  2. Na nevyužitý vedľajší rosť uložte rozkrojené žemle tak ako vidíte na obrázku.
  3. Stiahnite výkon na 3/4 a pridajte nachystanú jarnú cibuľku ku slanine. Poctivo minútu a pol miešajte, potom nechajte chvíľu stáť, aby sa chute viac prepojili. Znovu premiešajte a ohliadajte sa po vajciach.
  4. Vajcia rozlejte rovnomerne na slaninu s cibuľkou, čím rovnomernejšie, tým lepšie. V prípade, že si nie ste istí, či váš gril na 3/4 výkonu dosť rýchlo opečie vajcia, ktoré sa dostanú až na platňu. Môžete chvíľu pred pridaním vajec nastaviť termostat na plný výkon – aby sa ustálil ich tvar na spodu a nepretiekli vám roštom. Pozor, nie však na dlho, najneskôr pred zapekaním opäť termostat stiahnite.
  5. Syr poukladajte v pravidelných líniách na povrch vajec, ktoré by mali byť ešte v stave značne tekutom. Keď máte pocit, že je zmes pod syrom príliš hrubá, môžete ju opatrne zatlačiť.
  6. Pekne pripravený polníček poukladajte na syr a bude sa zapekať. Prípadne môžete Poriadne raňajky najskôr zapiecť a až potom ich ozdobiť polníčkom – to je už len na vás.
  7. Zapečenie – maximálne tri minúty, aby vajcia zospodu neprihoreli. Je viac ako žiadúce, aby bola vrchná platňa v tesnej blízkosti nad syrom. Nemá sa však dotýkať lístkov polníčku, ak ste sa rozhodli zapiecť i tie.

 

Záver

Ak vás množstvo podmienok, prevažne teda technických, neodradilo a vyskúšali ste… Verím, že vám chutilo a uznávate, že príprava je veľmi jednoduchá a celkom rýchla. Môj najbližší recept bude na poriadne, sladké raňajky na elektrickom grile, ale o tom až nabudúce.

Na prípravu pracnejšie, ale o to lahodnejšie a overené recepty nájdete
v našom článku: 5 lahodných receptov na grilovanie.

 

-Dougrilovania priatelia-

Zanechte odpověď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *